Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: Ch³opak, który widzi, s³uchaj±c

Przyjaciel
    Do³±czy³
    Fri May 2009
    Przegl±da
    Kraków

Ch³opak, który widzi, s³uchaj±c

Ch³opak, który widzi, s³uchaj±c

Niewidomy od trzeciego roku ¿ycia Ben Underwood je¼dzi na deskorolce, rzuca do celu i gra w gry wideo. Jak on to robi? Tak samo, jak nietoperze i delfiny.

By³ taki czas, ¿e dla niektórych zabawne by³o uderzyæ piê¶ci± niewidome dziecko i uciekaæ. Jeden z ch³opaków podszed³ do Bena Underwooda i uderzy³ go w twarz. Wtedy Ben zacz±³ swoje pstrykaj±ce zajêcie. "Goni³em go, pstrykaj±c, do chwili, gdy podbieg³em do niego, wówczas porz±dnie go uderzy³em", mówi Ben, chudy czternastolatek. "Nie spodziewa³ siê, ¿e pod±¿am za nim. Ja jednak s³yszê ¶ciany, zaparkowane samochody, jak wy to nazywacie. W tej grze jestem mistrzem".

Zapytaj ludzi o Bena Underwooda, a us³yszysz tuziny historii takich, jak ta - o niezwyk³ym ch³opcu, który wydaje siê nie zdawaæ sobie sprawy z tego, ¿e jest niewidomy. Raz Ben pêdzi na swojej deskorolce obok domu w Sacramento (USA), innym razem gra z kolegami w kickball. Pêdz±c w dó³ korytatzy i robi±c ostre zakrêty, wygl±da na typowego nastolatka - prócz tego, ¿e wspomaga siê pstrykaniem. Zupe³nie ¶lepy odk±d skoñczy³ trzy lata, kiedy to w obydwu oczach stwierdzono raka siatkówki (teraz Ben nosi dwie protezy), Ben nauczy³ siê spostrzegaæ i umieszczaæ przedmioty przez wydawanie silnego strumienia d¼wiêków z u¿yciem jêzyka, nastêpnie s³ucha echa odbijaj±cego siê dooko³a niego. Tak g³o¶ne d¼wiêki, jak pstrykanie palcami, mówi± Benowi, co on ma przed sob±: powstaj±ce echo mo¿e byæ miêkkie (przedmiot metalowy), gêste (las) lub ostre (szk³o). Oceniaj±c, jak mocne lub s³abe s± te d¼wiêki, Ben nauczy³ siê mierzyæ odleg³o¶ci.

Technika ta nazywana jest echolokacj± i wiele gatunków zwierz±t, a w szczególno¶ci delfiny i nietoperze, wykorzystuje j±, przemieszczaj±c siê. Ale czternastoletni ch³opiec z Sacramento? W momencie, gdy wielu niewidomych s³ucha echa do pewnego stopnia, zdolno¶æ Bena do nawigowania w jego niewidomym ¶wiecie jest, jak mówi± eksperci, nadzwyczajna. "Jego umiejêtno¶ci s± rzadko spotykane", mówi Dan Kish, niewidomy psycholog i wiod±cy nauczyciel echomobilno¶ci w¶ród niewidomych (zdolno¶ci do poruszania siê bez u¿ycia wzroku - przyp. Ivellios). "Ben pokonuje ograniczenia ludzkiej percepcji".

Kish uczy echolokacji wielu ¶lepych ludzi jako suplementu do tradycyjnych metod, takich jak chodzenie z lask± albo z psem-przewodnikiem, jednak, jak podaje amerykañska Fundacja dla Niewidomych, tylko garstka ludzi na ¶wiecie u¿ywa samotnie echolokacji do przemieszczania siê. Jednym z powodów nauczenia siê echolokacji u Bena by³o to, aby jego matka nie musia³a rozpieszczaæ syna. "Zawsze mu mówi³am: nazywasz siê Ben Underwood i mo¿esz robiæ wszystko", powiedzia³a Aquanetta Gordon, pracowniczka pomocy spo³ecznej. "On mo¿e siê nawet nauczyæ pilotowania samolotu, je¿eli tylko zechce".

Ben gra z kolegami w koszykówkê, je¼dzi konno na biwaki i tañczy z dziewczynami podczas imprez szkolnych. Wyró¿nia siê w grach typu PlayStation, zapamiêtuj±c d¼wiêki wywo³ywane przez postaci i ich ruchy. "Ludzie pytaj± mnie, czy jestem samotny. Nie, poniewa¿ obok zawsze kto¶ jest, a ja mam swój telefon komórkowy i zawsze mogê porozmawiaæ z przyjació³mi. Bycie niewidomym niczym siê nie ró¿ni od nie-bycia niewidomym", mówi Ben.

Ben mia³ zaledwie dwa lata, kiedy lekarze wykryli u niego raka siatkówki. Pierwsza nauczycielka Braille'a, która pracowa³a z Benem, Barbara Haase, wierzy, ¿e zdolno¶æ ch³opca do widzenia w pierwszych dwóch latach ¿ycia pomogla mu rozwin±æ "jego rodzaj mapy fizycznego ¶wiata", jak mówi. Dorastaj±c, Ben otrzyma³ pomoc od swoich braci, 23-letniego Joego i 19-letniego Deriusa oraz od 18-letniej siostry Tiffany (ojciec Bena, Stephen, zmar³ w 2002 roku). "Nauczyli go, jak znale¼æ szwy na ubraniu, dziêki czemu zak³ada je na w³a¶ciwej stronie", mówi Anaquetta. "Nie przekroczyli jednak tej granicy".

Anaquetta wys³aal Bena do szkó³ ogólnokszta³c±cych, gdzie profesjonali¶ci po¶wiêcili mu indywidualnie uwagê i nauczyli ignorowaæ drwiny ze strony kolegów z klasy, którzy machali mu rêkami przed twarz± i zabierali jedzenie z tacy. "Najciê¿ej by³o mi zaakceptowaæ to odrzucenie", mówi Ben, który zaczyna teraz dziewi±t± klasê. "Jestem w stanie poznaæ, ¿e kto¶ mnie w pewien sposób odrzuca". W domu matka pozwala³a mu bawiæ siê bez ¿adnych ograniczeñ. "Gdyby spad³, matka zd±¿y³aby tylko powiedzieæ 'Och, spad³', a on wsta³by i próbowa³ ponownie", mówi jego nauczycielka z przedszkola, Ann Akiyama. "Widzia³am, jak on pêdzi³ z du¿± szybko¶ci± po krawêdzi wysokiej ceglanej ¶ciany i zeskoczy³. On jest nieustraszony".

Ben nauczy³ siê czytaæ Braille'a i spacerowaæ z lask±, ale kiedy mia³ trzy lata, zacz±³ siê uczyæ echolokacji poprzez podrzucanie przedmiotów i szukanie ich w po³±czeniu z wydawaniem mlaskaj±cych d¼wiêków. Jego zmys³ s³uchu, co zauwa¿yli nauczyciele, by³ wyj±tkowy. "Pewnego razu jego discman spad³ poza biurko i w³a¶nie siêga³em po niego, gdy powiedzia³ 'No! Mam go!'", mówi Kalli Carvahlo, nauczyciel jêzyka. "Poszed³ w prawo po niego. Nie maca³. Wiedzia³, gdzie le¿a³ discman, poniewa¿ s³ysza³, gdzie uderzy³". Barbara Haase polubi³a spacery z Benem, pomagaj±c mu æwiczyæ lokalizowanie przedmiotów. "Powiedzia³am: 'W porz±dku, mój samochód jest tym trzecim zaparkowanym w dó³ ulicy. Powiedz mi, kiedy tam dotrzemy'", powiedzia³a Haase. "Gdy mijali¶my pierwszy pojazd, powiedzia³ 'Jest pierwszy samochód. W³a¶ciwie to to jest ciê¿arówka'. To by³a pó³ciê¿arówka. On potrafi zauwa¿yæ ró¿nicê".

Ben mia³ sze¶æ lat, gdy zdecydowa³, ¿e nie bêdzie u¿ywa³ laski - któr± nazywa kijem - do przemieszczania siê. "Jedziesz do szko³y i jeste¶ jedynym uczniem z kijkiem, a co jest pierwsz± rzecz±, jak± zrobi jedno z dzieci? Po³amie kij na dwa. Co wtedy? Jeste¶ bezradny", mówi Ben. By³ czasami w stanie pomagaæ nawet ludzion ze zdrowym wzrokiem. "Pamiêtam, ¿e wziê³am go do parku wraz z moim synem, siostr± i siostrzenicami i zrobi³o siê ciemno", mówi Akiyama. "Ben jednak zna³ uk³ad parku i poprowadzi³ nas do wyj¶cia. On by³ w swoim ¿ywiole".

Strefa maksymalnej swobody Bena wci±¿ mie¶ci siê w jego rodzinnym trzypokojowym domu, gdzie mieszka z matk± i jedenastoletnim bratem Isaiahem - maj±c wokó³ spokojn± ulicê. Niektórzy profesjonali¶ci niepokoj± siê, ¿e jego pe³ne poleganie na echolokacji mog³oby go zawie¶æ, gdyby znalaz³ siê w nieznanym otoczeniu. Wed³ug Haase, móg³by u¿ywaæ laski, chc±c sobie pomóc w zmierzeniu, na przyk³ad, g³êboko¶ci dziury. Ben jednak nie ustêpuje. "Jest zbuntowanym podró¿nym", powiedzia³ Kish, który mimo, i¿ sam naucza echolokacji, czasami u¿ywa laski. "Ben nara¿a siê na niebezpieczeñstwo".

Inni wierz±, ¿e nadzwyczajne zdolno¶ci Bena sprawi±, ¿e stanie siê ³atwiejsze pokonywanie nowych wyzwañ i poznawanie nowego otoczenia. "¦wiat nie bêdzie siê zmienia³ dla takich dzieci, to one musz± siê do niego przystosowaæ", mówi okulista Bena, James Ruben, okulista z Kaiser Permanente. "Jego matka zrozumia³a, jak wielu widz±cych ludzi wiedzie kiepskie ¿ycie, i jak wielu niewidomych ¿yje w szczê¶ciu".

W ubieg³ym miesi±cu Ben poszerzy³ swoje horyzonty. "To, czego najbardziej siê bojê, to woda", powiedzia³. "Je¿eli jednak mam oczy, to jest co¶, co najbardziej chcia³bym zobaczyæ". 25 czerwca wybra³ siê do parku wodnego w San Diego, by pop³ywaæ z delfinami i us³yszeæ, jak one pos³uguj± siê echolokacj±. Stoj±c po pas w s³onowodnym basenie, zanurzy³ jedno ucho, gdy butelkonosy delfin Sandy p³yn±³ do niego. "Cz³owiek", powiedzia³, "on szybko mlaska!". Ben spêdzi³ 45 minut, bawi±c siê z Sandy, dotykaj±c jej zêbów i g³aszcz±c jej p³etwê grzbietow±. Bob McMains, nadzorca delfinarium w parku, powiedzia³, ¿e przez 23 lata jego pracy niewielu ludzi nas³uchiwa³o z tak± uwag± d¼wiêków wydawanych przez delfiny. "On wraz z delfinami otrzyma³ dar, on jest niesamowity", mówi McMains. "Powiedzia³em mu, ¿e gdy skoñczy 18 lat, mo¿e tutaj kiedy¶ dostaæ pracê".

McMains mo¿e staæ w kolejce. ¦wiat Bena mo¿e byæ ciemny, jednak najbardziej zadziwiaj±ce s± jego mlaskania. Móg³by zostaæ w przysz³o¶ci nauczycielem matematyki lub profesjonalnym skateboarderem - albo te¿, jak s±dzi jego matka, kimkolwiek tylko zechce. Czy¿ historia Bena Underwooda nie jest niezwyk³a? "Mówiê ludziom, ¿e nie jestem niewidomy", mówi Ben. "Nie mogê tylko widzieæ".

Senior Member
    Do³±czy³
    Fri Sep 2008
    Przegl±da
    zza skrzynki
    Cytat Zamieszczone przez feniks
    McMains mo¿e staæ w kolejce. ¦wiat Bena mo¿e byæ ciemny, jednak najbardziej zadziwiaj±ce s± jego mlaskania. Móg³by zostaæ w przysz³o¶ci nauczycielem matematyki lub profesjonalnym skateboarderem - albo te¿, jak s±dzi jego matka, kimkolwiek tylko zechce. Czy¿ historia Bena Underwooda nie jest niezwyk³a? "Mówiê ludziom, ¿e nie jestem niewidomy", mówi Ben. "Nie mogê tylko widzieæ".
    Bez przesady, do wojska by go nie wziêli, a co dopiero na snajpera

EDIT: a co do s³uchu, ja te¿ w CS gram na s³uch ;D
    -Enemy or Ally?
    -It's Your servant, Lider....order...Give me order, My Master.
    -No one will obey the rules of this world! Order is clear! Search and Destroy! Search and Destroy!

Przyjaciel
    Do³±czy³
    Sun Feb 2008
    Przegl±da
    G¦ !! Bytom.
    przekozak...
    http/www.klikplej.pl/film,2470
    w j angielskim, ale poogladac mozna

O_o dobry jest
    [img]http/www.lolgifs.com/pictures/d940811d9652839.gif[/img]

Przyjaciel
    Do³±czy³
    Sat Sep 2007
    Przegl±da
    Piaseczno
    Ma uszy wra¿liwe i dlatego tak s³yszy
    [img]http/www.nSports.pl/images/linkus/13.png[/img]
    Nie tylko user, ale te¿ Bukmacher

Podobne w±tki

1. Jak widzi ciê Google :D
    Przez TraZzz w dziale Off-Topic
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 01-10-2018, 10:04
  2. Jak widzi ciê google
    Przez Street w dziale Gry i zabawy forumowe
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 01-05-2010, 13:23
  3. Który telefon wybraæ?
    Przez KnifeMan w dziale Pomoc
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 31-12-2009, 12:23
  4. Który jeste¶ na li¶cie zarejestrowanych?
    Przez M@$SA w dziale Gry i zabawy forumowe
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 24-10-2008, 15:45

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •