Co do szukania serwerów ns - sprawa jest prosta - po prostu klikaj na tematy które zaczynają się od [NonSteam]
Moim skromnym zdaniem serwery steam są lepsze pod względem administracji
bo można chociażby dodać listę cziterów z blacklisted.pl - zawsze to trochę mniej oszustów wbija na serwer, poza tym oryginalna wersja gry nie jest teraz aż tak tragicznie droga - za dwadzieścia parę złotych można już nią cieszyć -po prostu wystarczy odmówić sobie kilku paczek fajek i masz same korzyści - jesteś zdrowszyi zyskujesz chociażby możliwość pograć na serwie M4F.
Natomiast co do serwerów ns - to nie twierdzę że są gorsze - sam znam kilka gdzie grają gracze naprawdę na poziomie ale admini mają pełne ręce roboty - chociażby z karaniem tzw "dzieci neo" które są na tych serwerach praktycznie nie do zbanowania - niestety banowanie na ip i nick jest nieskuteczne.
Wiem to wszystko bo serwer o którym mowa w tym temacie zaczynał jako serwer ns ale po apdejciesteam gdzie zmieniono protokół z 47 na 48 stanąłem przed wyborem - steam czy nonsteam - wybrałem steam i uwierz mi nie żałuję tej decyzji.