ciekawostki.euKod:Zazwyczaj trwa to tysi±c lat. Kanadyjczyk Daniel Burd ma dopiero 16 lat, a ju¿ dokona³ wyj±tkowego odkrycia. Jak podaje magazyn "Wired", nastolatkowi uda³o siê doprowadziæ do rozk³adu plastiku w 3 miesi±ce, zamiast tysi±ca lat. Co zainspirowa³o go do "walki" z plastikiem? - Ka¿dego dnia mam pewne obowi±zki w domu do spe³nienia. Gdy otwieram drzwi do sk³adziku, plastikowe torebki dos³ownie zasypuj± mnie. Pewnego dnia znudzi³o mi siê to - mówi Daniel. Na ca³ym ¶wiecie co roku produkuje siê 500 miliardów plastikowych torebek. Daniel w³a¶nie odkry³, jak siê ich pozbyæ. M³ody naukowiecdosta³ za to kilka poka¼nych sum pieniêdzy oraz nagród. Zwyciê¿y³ miêdzy innymi ogólnokrajowy konkurs Science Fair. Daniel zmiesza³ ziemiê z dro¿d¿ami i wod± z kranu. Mieszanka okaza³a siê byæ idealna - znajduj±ce siê w niej bakterie spisa³y siê doskonale. Po kilku próbach z ró¿nymi proporcjami i temperaturami nastolatek uzyska³ stratê znacz±cej ilo¶ci masy plastiku i fantastyczny wynik 3 miesiêcy. Proces nie pozostawia ¿adnych szkodliwych produktów ubocznych. Daniel doczeka³ siê nawet w³asnego fan klubu, który twierdzi, ¿e nastoletni odkrywca powinien dostaæ Nagrodê Nobla.

/i50.tinypic.com/2wnv5g6.jpgp[/img][/center:26d6826909]
Odpowiedz z cytatem