Zobacz pełną wersję : Handel slotami
Proponuje wprowadzić handel slotami rezerwowymi 10zł/msc
Na razie tylko na WC3, a w miarę rozkręcania innych serwerów również i na nich.
Pieniążki oczywiście na konto exona ;)
Po co nam pieniądze? można za to wykupić serwer na bardziej profesjonalnym hostingu niż na kampno czy postrzelaj.
Jeden więcej serwer, np 32 slotowy już drogą nie chodzi :>
Miodzik, poczekamy jak wszyscy się wypowiedzą.. Ale ja jestem przeciwny temu pomysłowi. Wiadomo kasa by się przydała koszty utrzymania forum rocznie + domena są bardzo duże.. :? :mad: Ale jak na razie serwery świecą pustkami.. powiedzmy sobie szczerzę.. Wydaje mi się że lepszym pomysłem było by zapracowanie sobie na slota.. np jeśli ktoś napisze 10 poradników dla CSP własnego autorstwa których jeszcze nie mamy otrzymuje slota.. Można wprowadzić wiele takich pomysłów.. :-)
cheyenne
10-04-2009, 15:46
Wydaje mi sie to sensowne ... bo ktoś kto zapłaci już stad nie odejdzie ... tylko co z takimi robic jesli taki kolo ma czity ... później się będzie burzył ze zapłacił a tu go zbanowali trzeba by to jasno doprecyzować. Swoja droga taki serwer 32 slotowy prawie pełny fajnie ludzi przyciąga.
Myślę ze to by wypaliło ale tylko i wylacznie jako dobrowolne ... nie ingerujące w tych graczy grających 4fun. A za kasę można by opłacić forum i może by faktycznie zostało na serwer 32 slotowy
Ja też jestem za, można by nowy serwer za tą kase postawić i na inne cele by zostało, tylko trzeba by bardziej serwery rozleklamować bo po co komu slot skoro serwer prawie zawsze nie jest full .
Ja jestem troche przeciwny temu pomyslowi jak wiadomo na cs-portal nigdy za nic nieplacono zawsze portal ten istnial od fanow dla fanow i jak wiadomo koszty nie sa male ale przeciez placic za cos co mozna dostac za darmo pomysl moze i dobry ale jakos nie jestem do niego przekonany cs-portal nigdy niebyl portalem komercyjnym aale jednak jak wiadomo nowe serwery by sie przydaly moze wart by bylo zrobic cos takiego jak dobrowolne skladki na utrzymanie portalu ?? i wzamian za to dawac poszczegolne wyrozniena . Pomysl sam w sobie niejest zly ale jakos ja osobiscie sie do niego nieprzekonalem .
Wydaje mi się że lepszym pomysłem było by zapracowanie sobie na slota.. np jeśli ktoś napisze 10 poradników dla CSP własnego autorstwa których jeszcze nie mamy otrzymuje slota..
Pomysł z płaceniem za slot dobry ale lepszy jest ten co napisał ex0n.
cheyenne
11-04-2009, 10:44
Poradniki tak .. ale wyłącznie wtedy i tylko wtedy gdy będą dobrze otagowane. i frazy w nich będące często wyszukiwane w Google. To może przyciągnąć zainteresowanych. Ale płacenie dobrowolne nie jest złe spotkałem się już z czymś takim na innych forach i wypaliło... nawet na jednym z for uzbieraliśmy 10 tys zl na napisanie autorskiego programu ( oczywiście tam było kilka tys użytkowników) ale jakbyśmy kilka stówek rocznie zebrali to byłby sukces. A na pewno nie jeden z nas by się dołożył.
Ja jestem za... dzieki temu ex0n niemusialby dokladac na utrzymanie forum duzej czesci swoich pieniedzy... Mysle ze to jest dobry pomysl
Również uważam, że pomysł jest dobry. Lecz szczerze wątpię, że znajdzie się ktoś co wyłoży dychacza na zakup slota bo jak na razie server rzadko bywa full. Jak to się zmieni pomysł jak najbardziej do wprowadzenia w życie. Hmm.. może na zachęte do tego specjalna vipowa ranga na forum czy coś :)? ludzie lecą na takie bajery =d
Koleś wejdzie pierwszy raz na cs-portal, zobaczy napis "Slot na serwa - 10zl" i se pewnie pomyśli - to jo to dupca. Ja bym tak na 100% zrobił. Pomysł ex0na z poradnikami lepszy.
max_rezydent
12-04-2009, 20:25
Z czego co wiem wielu by chciało mieć nieograniczony dostęp do serwa... jednak z tego co się orientuję w prawie handlowym csp ma umowę z właścicielami serwerów ( sponsorami ) tzw. umowę krzyżową, czyli "wy mi dajecie slota a w zamian ja nie płace i wy dostajecie ode mnie za darmo reklamę". W momencie kiedy zaczniemy sprzedawać sloty będzie to podnajem, który grozi nawet karą grzywny w wysokości chyba jak dobrze pamiętam 1000 krotności wartości umowy licząc jak na ffa są 24 sloty umowę mamy powiedzmy na 6 miesięcy trzeba to wrzucić w rachunek i pomnożyć przez 1000... życzę powodzenia... w skrócie wy wynajmujecie samochód za 100 dziennie od kolesia, a następnie sami go wynajmujecie komuś za 150... czyli właściciel traci 50 zł... głupie porównanie ale spróbujcie je przyswoić
Albo kara jest do 5 tysięcy coś z tego rodzaju, już nie pamiętam... w ostateczności jak się sponsor do wiem o sprzedaży slotów to długo csp nie pociągnie...